loader
Túrázás ősszel az erdőkben

Túrázás ősszel az erdőkben

Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az őszi túrázásra való felkészülésről, valamint a gyűjthető erdei gyümölcsökről és gombákról is beszélt a TV Szentendre stúdiójában.

A klímaváltozás következtében egyre szélsőségesebb az időjárás. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék felduzzasztja az erdei patakokat, és a sok esővizet a talaj nem tudja egyből magába szívni. A terep így csúszóssá, járművel és gyalogosan is nehezebben járhatóvá válik. A kirándulóknak ilyen időben érdemes kerülni a szurdokvölgyek vidékét, a Rám-szakadékot, a Dera-szurdokot és a Holdvilág-árkot.

Nem csak a csapadékra, hanem a korábbi sötétedésre is készen kell állniuk, az ősszel kirándulni vágyóknak. Fontos, hogy valaki mindig tudjon arról, merre túrázunk, valamint figyeljünk arra, hogy időben elinduljunk, és még világosban elérjük úticélunkat. Mészáros Péter azt tanácsolja, hogy az esőkabát mellett kerüljön a hátizsákba élelem és meleg ital is. Az erdőben nem mindig van térerő, így elengedhetetlen a papír alapú térkép, és a feltöltött mobiltelefonon offline tájékozódási eszköz is.

Az őszi erdő rengeteg kincset rejt magában, a színes lombkoronák látványa mellett a vitamindús gyümölcsök is hozzájárulnak szépségéhez. Augusztus végén kezd teremni a húsos som. A C vitaminban gazdag piros bogyót akkor célszerű összeszedni, ha az már lehullott a bokorról, hogy kellően édes legyen például lekvár főzéséhez. Nagyon egészséges a vadrózsa termése, a csipkebogyó is, melynek szintén számos felhasználási módja van, teaként, szörpként is fogyaszthatjuk. Mészáros Péter kiemelte még a galagonyát, amely kifejezetten ajánlott ingadozó vérnyomással és szívproblémákkal küzdőknek jótékony hatásai miatt. A kökény és a berkenye is megtalálható ilyenkor az erdőkben, de az ízük miatt ezeknél is érdemes várni, amíg megérnek.

A fák, növények felismeréséhez a túrázók segítségére lehet az Országos Erdészeti Egyesület kezdeményezésére készült Fa Book elnevezésű telefonos applikáció, mellyel az erdei bogyók azonosítása is egyszerű. A szóvivő felhívja a figyelmet, hogy fejenként két kilogrammnál több gyümölcsöt – akár értékesítési vagy más célból – csak külön engedéllyel szabad elvinni az erdőkből. Ugyanez igaz a gombákra is, melyekből a nagy esőzések hatására valószínűleg nem lesz hiány. Többi között a nagy őzlábgomba, a késői laskagomba és a lila pereszke is gyűjthető fajok, de a gombákat fogyasztás előtt mindenképpen ajánlott szakértővel bevizsgáltatni.

A teljes beszélgetést Mészáros Péter, szóvivővel az alábbi linken tekinthetik meg, ahol a Kéktúrázás napjáról, valamint a kerékpáros és lovas túrázókról is szó esik.

http://www.szentendre.media.hu/tv-szentendre/videok/fokuszban/fokuszban-meszaros-peter-tv-szentendre-2020-10-22

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok