loader
Tarthatatlan szennyvízhelyzet Budakalászon

Tarthatatlan szennyvízhelyzet Budakalászon

A hatályos jogszabályok szerint minden településen az önkormányzat kötelező feladata a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére és szállítására a közszolgáltatást megszervezni. Ahogyan arról az önkormányzat már korábban tájékoztatott, a korábban Budakalászon e tevékenységet ellátó vállalkozó nyugdíjba vonulása miatt pályázatot írtak ki az új szolgáltató kiválasztására. Azonban a több körben is kiírt pályázat mindannyiszor sikertelenül zárult.

Ezt követően a jogszabályokban előírt módon az önkormányzat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz fordult, hogy az jelölje ki a szolgáltatót. A hatóság a feladat ellátására kis csúszással ugyan, de 2020. április 6­-án kelt határozata szerint a „SILVÁNUS” Építőipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságot jelölte ki, az ideiglenes begyűjtési ellátás szolgáltatásának díját pedig 1800 Ft/ m3 + áfa értékben határozta meg.

Ennek ellenére továbbra is számtalan lakossági panasz érkezett a Hivatalba, hogy a kijelölt szolgáltató nem, vagy nem a megállapított díjon akarja elszállítani a szennyvizet, illetve ki sem megy a megbeszélt időpontban, helyette inkább „szippantási akadályt” közöl. A helyzet  tarthatatlanná vált: a túlcsorduló emésztőgödrök már környezetvédelmi és közegészségügyi kockázatot jelentenek, és több helyen veszélyeztetik a közeli vízbázisokat is.

A helyzet mielőbbi kezelése érdekében az önkormányzat így ismét a hatósághoz fordult,  hogy az jelöljön ki egy másik, a feladatot valóban ellátni képes közszolgáltatót. A város kérte azt is, hogy mennyiben az ellátási területen nincs alkalmas közszolgáltató, akkor akár ellátási területen kívüli közszolgáltatót jelöljön ki a feladat ellátására a Katasztrófavédelem. A polgármesteri hivatal érintett lakók kérésére maga is vállalkozók után nézett, akik ideiglenesen tudnak segíteni a szennyvíz elszállításában.

 

Forrás: budakalasz.hu
Kép: budakalasz.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok