loader
Talaj és talajvíz szennyeződés: harminc év után vizsgálat indult a Lenfonógyárnál

Talaj és talajvíz szennyeződés: harminc év után vizsgálat indult a Lenfonógyárnál

Tavaly elindította az Önkormányzat a városi környezet állapotának felmérését. A 2011 Egyesület még civilként a Lupa Strand parkolója alatti vízbázis érdekében kezdeményezett - máig tartó - hatósági eljárásokat. Tavaly pedig a levegőszennyezéssel kapcsolatos, valamint a felszíni vizek, - mint például az Omszk-tó és a Holló-forrás -vizsgálatait indították el.

Ezeket követően indult el most a Lenfonógyár alatti környezet állapotfelmérése. A budakalasz.hu írása szerint a terület rendezése régóta napirenden van, de arra, hogy az esetleges környezeti károkat, a talajt és a felszín alatti vizeket ért szennyeződéseket feltérképezzék, az elmúlt 30 évben nem volt példa.

A talajból és vízből tegnap, azaz 2021. 01. 13-án, szerdán mintát vettek. A város weboldalán közzétett írásból az is kiderül, hogy a szakemberek öt helyszínen, 6-8 méter mélyről vettek talaj - és folyadék mintát, amelyeket akkreditált laboratóriumban vizsgálnak meg január végéig.

A tavaly ősszel kiírt pályázat eredményeként a debreceni székhelyű Mertcontrol HL-Lab Kft. vállalta a Lenfonó és Szövőipari Vállalat telephelyének területén a talaj és talajvíz szennyeződés környezetvédelmi és akkreditált mintavételét, valamint annak laboratóriumi vizsgálatát is. A hatályos jogszabályok alapján állapítják meg az esetleges szennyezés mértékét és kockázatát.

„A Budakalászi Textilművek, Klinger Henrik gyára 1923-ban kezdte meg működését és 1991-ig sok budakalászi családnak kínált közeli munkahelyet. A finomméterárutól a ponyváig sokféle terméket állítottak elő lenből és kenderből. Készültek itt damaszt asztalneműk, egyedi abroszok, törülközők, de a gyár vitathatatlanul legnépszerűbb terméke a hetvenes évek végére felpuhult kommunista diktatúra megtűrt termékével és a nyugati életérzést jelképező farmerviseléssel volt szoros kapcsolatban.  A Trapper farmer alapanyaga, amely nemcsak az országban, hanem az egész szovjet tömbben az első saját farmer volt, is itt készült” – írja a budakalasz.hu

 

 

 

 

 

Forrás: budakalasz.hu

Kép forrása: phmerok.hu /A kép illusztrációt tartalmaz!/

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok