loader
Súlykorlátozás  Áprilistól

Súlykorlátozás Áprilistól

2019. április elsejétől Szentendre teljes területére súlykorlátozás lép életbe. A rendszer bevezetéséhez szükséges munkák március 1-jén kezdődnek.

Kérdés esetén forduljanak a Városi Ügyfélszolgálathoz (2000 Szentendre, Duna korzó 25. “Fehér Ház” tel.: +36-26/300-407, e-mail: (ugyfelszolgalat@szentendre.hu).

Új forgalmi rend az utak védelme érdekében

Az elmúlt időszakban drasztikusan megnövekedett a városunkban közlekedő tehergépjárművek száma, ami a helyi közutak állagának fokozott romlását eredményezte. Emiatt szükségessé vált a helyi  közutakon zajló teherforgalom korlátok közé szorítása, mivel csak így biztosítható a meglévő útjaink állagának védelme.

Ennek érdekében az Önkormányzat 2019. április 1-től Szentendre teljes területén a tehergépjárművekre vonatkozó új forgalmi rendet vezet be.

A jóváhagyott forgalmi rend szerint a 11-es számú főút és a Duna közötti területen egységesen 3,5 tonna, a város egyéb részein egységesen 12 tonna korlátozott forgalmú övezetek kialakítása történik meg. Ez azt jelenti, hogy az ezen korlátozást meghaladó össztömegű járművekkel az övezet területére kizárólag engedéllyel lehet behajtani.

A szabályozás kialakítása során arra törekedtünk, hogy az érintettek egyszerűen és gyorsan ki tudják váltani a szükséges engedélyt.

A 2019. április 1-jén hatályba lépő, Szentendre védett és korlátozott forgalmú övezeteibe történő behajtás rendjéről szóló 2/2019 (I.22.) önkormányzati rendelet rögzíti a behajtás szabályait és díját, valamint az ügyintézés módját, melyek legfontosabb szabályai röviden a következők:

  • minden kérelem online felületen benyújtható és online fizethető lesz
  • a kérelmező és a jármű adatainak megadásán kívül nem lesz szükség további dokumentáció csatolására
  • a súlykorláttal érintett területek esetén a belvárosban 7,5 tonna, az egyéb területeken 20 tonna össztömeghatárig azonnali hozzájárulás kiadását tesszük lehetővé, amely az egész zónára érvényes lesz
  • az ezt meghaladó tömegű járművek esetén 3 munkanapon belül bíráljuk el a kérelmeket és egyedi útvonalat határozunk meg
  • a Belváros védett övezeteibe („mindkét irányból behajtani tilos-kivéve engedéllyel” táblákkal szabályozott terület) esetén 5 munkanap alatt készül el az egyedi útvonalat tartalmazó hozzájárulás
  • a napi díjak a korábbi szabályozáshoz képest kedvezőbbek lettek és lehetőség van kedvezményesen akár éves hozzájárulás kiváltására is

Az új, korszerű szabályozás bevezetése, a lakosság érdekeit és a helyi utak védelmét egyaránt szolgálja, csökkentve és szabályozva a tehergépjárművek forgalmát, valamint pénzügyi alapot teremtve arra, hogy ezen gépjárművek úthasználatából eredő állagromlás kijavítását az Önkormányzat finanszírozni tudja.

Kérjük, kísérjék figyelemmel a változásokat és a szabályok betartásával Önök is óvják városunkat!

 

(szentendre.hu)

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok