loader
Súlykorlátozás – A budakalásziakat kérdeztük a rendeletről!

Súlykorlátozás – A budakalásziakat kérdeztük a rendeletről!

Súlykorlátozást vezetett be Budakalász Képviselő –testülete a városban, a környezet és az utak védelme érdekében. A rendelet, ami a 3,5 t, illetve 12 t össztömeget meghaladó gépjárműveket érinti, 2018. augusztus 1-től lép életbe.

Jelentős terhet jelent a város úthálózatára a növekvő gépjárműforgalom, aminek nagy részét a tehergépjárművek teszik ki. A nagy súlyú teherautók fokozottan rongálják az utakat, aminek javítására, karbantartására évről évre tízmilliós nagyságrendben költ az Önkormányzat. Legutóbbi ülésén Budakalász Város Képviselő-testülete úgy határozott, hogy  a „3,5 t, illetve 12 t össztömeget meghaladó gépjárművel behajtani tilos – kivéve engedéllyel” zónává nyilvánítja. A döntésről megkérdeztük a budakalásziakat. "Jó dolognak tartom a korlátozást!" - nyilatkozta Markovics Gabriella. " Örülök neki, hogy megszületett ez a rendelet!" -mondta Varga Imréné.

Az elsődleges cél az utak védelme, a környezet megóvása volt. A közúti közlekedésről szóló törvény szerint a települési önkormányzatoknak törvényi lehetősége van rendeletben szabályozni a tehergépjárművek behajtásának feltételeit. Az általunk megkérdezettek közül, mindenki örült a döntésnek. "Egyetértek! Így az útdíjból befolyt összeget az utakra fordíthatják majd vissza!" -mondta Kiss Attila.

A 3,5 tonnás korlátozás az óváros kisebb teherbírású utcáira érvényes. A rendelet hatálya alá nem tartoznak a Magyar Közút kezelésében lévő utak, a magánutak és a város ipari területének útjai. A díj útfenntartási hozzájárulás, amit az Önkormányzat az utak karbantartására, fejlesztésére használ fel. 

A korlátozás jegyzéke, valamint a behajtási engedély nyomtatványa megtalálható és letölthető a város weboldaláról.

 Kép forrása:internet

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok