loader
Soha nem látott feladatok 2020-ban: összegezte a tavalyi évet Krauth Ferenc

Soha nem látott feladatok 2020-ban: összegezte a tavalyi évet Krauth Ferenc

„A pandémiás helyzet soha nem látott feladatok elé állította a Szentendrei Rendőrkapitányságot 2020-ban” – így összegezte a tavalyi évet Krauth Ferenc, aki 2020 június elsején vette át a Kapitányság vezetését. A rendőr alezredes elmondta, hogy a bűncselekmények elkövetési száma a környéken, Budakalászon és Szentendrén hasonló tendenciát mutat a budapestihez képest. A legjellemzőbbek ezek közül a lopások és a betörések.

Az apró lopások a leggyakoribbak környékünkön, vagyis a közvetlen tulajdon elleni bűncselekmények. Ennek az az oka, hogy több hétvégi házban könnyen hozzáférhető tárgyak kint maradnak az udvaron, legyen szó muskátliról vagy egy kerékpárról, amiket egyszerűen el tudnak vinni az elkövetők. „Alkalom szüli a tolvajt, tipikus esete ez” – tette hozzá Krauth Ferenc. Amikor a Szentendrei Rendőrkapitányságra érkezett az új vezető, az összes rendelkezésre álló, előző évi statisztikai anyagot átnézte, majd ezt követően helyzetértékelést tartott a kapitányság többi vezetőjével.

A tulajdon elleni bűncselekmények mellett a közterületi bűnelkövetés még a legjellemzőbb, ezen belül pedig a garázda jellegű. A vezető tényként emelte ki, hogy egyértelműen csökkent a lakosság szubjektív biztonságérzetét közvetlen befolyásoló kiemelt bűncselekmények száma. Ilyen volt például az autólopás, vagy a rablás. Ezek szinte már elenyésző a térségben. Az elmúlt években változás következett be az egész magyar bűnözés dinamikájában és szerkezetében; jóval alacsonyabb lett az elkövetési szám, és sokkal kevésbé agresszív a bűnelkövetés. A Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy olyan, mintha az emberekben lévő indulat egy kicsit rendeződött volna.

Krauth Ferenc beszámolt arról is stábunknak, hogy hogyan kezdte a rendőri pályát.  Először az V. kerületi Rendőrkapitányságra szerelt fel 2000-ben. A belvárosi kapitányságon hat évet töltött, tiszthelyettesből itt lett rendőrtiszt, illetve nyomozó. A következő nagy fordulópontot a BRFK Életvédelmi Osztálya jelentette számára, amit élete egyik meghatározó élményeként említett meg a rendőrkapitány. Azt is elmondta, hogy itt érezte először, hogy megérte rendőrnek lennie. Ezután az Országos Rendőr-főkapitányságon tevékenykedett egy ideig, majd a Nemzeti Nyomozó Irodában lett főosztályvezető a most már komplex vezetői tevékenységet ellátó rendőr alezredes. Megbízott vezetőként kezdte szentendrei pályafutását. Az elmúlt félévben - elmondása szerint - megismert két további területet: a Közlekedési -és az Igazgatási Rendészetet. Tavasszal pedig újabb aktivitásokat terveznek az új kapitány irányításával.

Most jelentkezhetnek rendőrnek azok, akik valamilyen indíttatást éreznek az egyenruhás hivatás iránt. A Rendőrség közép- és felsőfokon is indít képzéseket. Még lehet csatlakozni, aki komolyan érdeklődik a pálya iránt, annak január 20-án reggel 8-tól délután 4 óráig alkalma van betekintést nyerni a Szentendrei Rendőrkapitányság életébe. 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok