loader
Polgármesteri beszámoló

Polgármesteri beszámoló

Dr. Göbl Richárd, Budakalász polgármestere utoljára a koronavírus járvány első hulláma előtt járt stúdiónkban. A vele készült interjúban beszámolt az elmúlt idők legfontosabb eseményeiről, valamint arról, hogyan élte meg a város a pandémia miatt bevezetett szigorításokat.

„Az életet nem éljük, hanem viseljük.” – idézte Nyirő József író szavait Dr. Göbl Richárd, amikor a járvány miatt elénk táruló kihívásokról beszélt. Külön kiemelte a városi intézmények és dolgozók erőn felüli munkáját, valamint a lakosság fegyelmezettségét. A polgármester ezeknek tulajdonítja, hogy Budakalászon nem alakult ki járványügyi gócpont, és hogy életet sem követelt a vírus.

A városvezetés igyekezett a kormány által hozott rendelkezéseket a helyi viszonyoknak megfelelően átalakítani és ezek alapján meghozni saját intézkedéseit. Március 16-án zártak be a budakalászi bölcsődék, óvodák, valamint az idősek és betegek ellátását is megszervezték az ideiglenesen felálló Diszpécserközpontban. Sok önkéntes vette ki részét a feladatokból a Faluház dolgozói közül is, a Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjének köszönhetően pedig napi 150 adag ingyen ebédet oszthattak ki a rászorulóknak.

A szigorítások enyhítését követően újra lehetőség adódott lakossági fórumok és közmeghallgatás szervezésére, megindult újra a kommunikáció a város és az emberek között. Nyár közepén megnyitották az Omszk-tó egy részét a kutyatulajdonosok előtt, ez a döntés azonban a polgármester szerint még átgondolást igényel a jövőben. A Lupa parkolóról is beszámolt Dr. Göbl Richárd. A szakemberek szerint a jelenleg bíróság előtt lévő ügy megoldása az lenne, ha olyan szigetelést kapna a parkoló, amely a gépjárművekből származó szennyezett vizet nem engedi bekerülni az alatta található, jelentős méretű vízbázisba. A polgármester beszámolt továbbá arról is, hogy szeptemberben a beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. és a társszervek átadták az EuroVelo6-os kerékpárút Budakalászt is érintő szakaszát, valamint szó volt arról is, hogy új, tatabányai szolgáltatót bíztak meg a szemétszállítással a városban.

Dr. Göbl Richárd elmondta, hogy közmeghallgatást tartottak a Budakalászt elkerülő úttal kapcsolatosan, a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtárban. A Zrínyi utca lakóit már sikerült meggyőzni az út megépítéséről, azonban újonnan a Pomázon élőknek akadt problémája a kezdeményezéssel. A polgármesterúr úgy látja, a mára már 15 éve tervezett kivitelezés akár további 50 évet is csúszhat, ha azt valaki most megakadályozza. Ha a folyamat nem akad el és a beruházás megkezdődhet, az elkerülő előre láthatóan 2022-re már működni fog. Megvalósításával a becslések szerint 30%-kal csökkenhet a Budakalászon átmenő autóforgalom.

Sok program maradt el az utóbbi időben, többi között a Városnap, a Tófutás és a Tour de Kalász, de megrendezték az államalapítás ünnepét a Szent István szobornál, és felavatták a Szent Imre Közösségi Házat. A beszámolóban kitért a polgármester arra is, hogy megtartották idén is a Sétálj Budakalászon elnevezésű rendezvényt, és átadták a pedagógusok kitüntetéseit a vírus ellenére is. A következő nagy esemény október 23-a lesz, amikor átadják a pandémia miatt szűkkörben a városi elismeréseket.

A polgármester úgy véli, Budakalász készen áll a járvány második hullámára, melynek az emberélet védelme mellett a munkahelyek megőrzése is célja. Jelen helyzetben szükségesnek érzi, hogy a elsősorban orvosi feladataira koncentráljon.

A Dr. Göbl Richárddal készült teljes interjút megtekinthetik az alábbi linkre kattintva, a TV Budakalász weboldalán.

http://www.szentendre.media.hu/tv-budakalasz/videok/fogadoora/tv-budakalasz-fogadoora-dr-gobl-richard-2020-10-08

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok