loader
Példátlan számban mozgatta meg a fiatal építészeket az MMA őszi pályázata

Példátlan számban mozgatta meg a fiatal építészeket az MMA őszi pályázata

A szentendrei Dunaparti Művelődési Ház jelenleg romkocsmának, tornateremnek, irodáknak helyt adó épülete az 1870-es évek óta áll a Dunakorzón. Az U alakú, felújításra szoruló villa elhelyezkedése kivételes a szentendrei belvárosban, hiszen a méretes belső udvar egyedülálló módon nyílik a Duna-partra.

Ennek az épületnek, s az előtte lévő területnek a rehabilitációjára és nagyívű, fantáziadús újragondolására írt ki pályázatot az MMA 2019 szeptemberében.

Ugyan a Kultúrpart pályázat elsősorban a belső udvar újra álmodását és esetleges kiterjesztését várta az építészektől, ám az is szempont volt, hogy integrálják az épületet a Dunakorzóra, kitágítva és a Duna vízfelületéig megkomponálva a teret.

Az MMA ötletpályázatának az volt a célja, hogy a fiatal építészek kiterjesszék a hely kulturális kisugárzását, amit érzékeljenek és élvezzenek a városlakók és a turisták. Olyan vizuális, építészeti, tájépítészeti üzeneteket vártak, melyek a terület kiterjesztésével, a helyhez illő mértékben, ahhoz kapcsolódva közvetítik a várost átszövő, élő kultúrát.

Egy többfunkciós közösségi ház és szabadidőközpont kialakítását kérték a pályázat kiírói, mely egyfelől a város kötelező közművelődési feladatait látná el, másrészt mint rugalmasan használható rendezvénytér és turisztikai attrakció kapcsolatot teremtene az épületegyüttes, a korzó és a Duna között.

A bruttó 5 millió forint összdíjazású pályázatra november 15-ig nyújthatott be tervet minden 40. életévet be nem töltött építőművész, építészmérnök, építész, belsőépítész végzettséggel rendelkező személy.

A pályázati kiírás rendkívül nagy sikert aratott: 37 pályamunka érkezett be, ami egy ehhez hasonló pályázat esetében kiemelkedően sok. Összehasonlításképpen: a Nemzeti Színház tervpályázatára például közel ilyen számú pályamunka érkezett be.

Az, hogy kik lesznek a díjazottak, az a kiállításmegnyitón fog kiderülni. A pályázat eredményét Turányi Gábor Ybl díjas építész fogja ismertetni. 

Kiállításmegnyitó Szentendrén, a Városházán 2020. január 22-én 18 órakor lesz.

A kiállítás a szentendrei Városházán megtekinthető január 29-ig, hivatali időben.

 A megnyitón nem csupán a grafikai munkák, de a belőlük készült makettek is láthatók lesznek.

 

 

 

 

 

kép forrása: Szentendre Város Önkormányzata 

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok