loader
Népszámlálás 2021

Népszámlálás 2021

2021-ben 16. alkalommal tartanak népszámlálást Magyarországon. Az adatgyűjtés a modern kor igényeinek megfelelően interneten, a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközt használó számlálóbiztosok interjúival valósul meg, papír kérdőívek nélkül. A népszámlálásra 2021. május 1. és június 28. között kerül sor, az adatszolgáltatás kötelező.

A népszámláláskor gyűjtendő adatokat az Európai Unió 763/2008/EK Népszámlálási keretrendelete és kapcsolódó végrehajtási rendelete, valamint a népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény írja elő.
A népszámlálás kiterjed a Magyarországon élő vagy 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodó magyar állampolgárokra és a Magyarország területén három hónapnál hosszabb ideig tartózkodó külföldiekre, valamint az ország területén lévő lakásokra, lakott üdülőkre, lakott egyéb lakóegységekre és a közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézményekre.

A 2001. és 2011. évi népszámlálásokhoz képest újdonságot jelent a név kérdezése, mellyel a magyar népszámlálás a nemzetközi és a 2001. év előtti hazai gyakorlathoz igazodik. A személyt azonosító adatok kezelése az egyéb adatoktól elkülönítve történik. A feldolgozás befejezésekor a gyűjtött adatok és az adatszolgáltatók közötti kapcsolat lehetősége megszűnik. A népszámlálási adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel.

A népszámlálás során az adatszolgáltatás kötelező, kivéve a nemzetiségi kötődésre vonatkozó, valamint a vallás és az egészségi állapot kérdéseit, ezekre a válaszadás 2021-ben is önkéntes. Ez utóbbi adatokat már a kérdőívek lezárásakor elkülönítik a többi gyűjtött adattól.

A népszámlálás helyi előkészítéséről és az adatfelvétel végrehajtásáról a települési, a fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzője helyi népszámlálási felelősként gondoskodik, együttműködésben a KSH megyei felelősével és területfelelősével.

A 2021. évi népszámlálás előkészületei már zajlanak, annak lebonyolításáról, a tudnivalókról rendszeres tájékoztatót adunk a város hivatalos honlapján, közösségi oldalain és a Szentendre és Vidéke című lapban is.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok