loader
Metróvá alakítanák át a H5-ös HÉV-et Békásmegyer és a belváros közötti szakaszon

Metróvá alakítanák át a H5-ös HÉV-et Békásmegyer és a belváros közötti szakaszon

Elfogadta a budapesti Közgyűlés a főváros 2030-ig szóló közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Tervet, amely az eddigi legátfogóbb fővárosi közlekedési fejlesztési koncepció. A tervben a H5-ös HÉV föld alá süllyesztése mellett számos, a III. kerületiek közlekedését érintő fejlesztési elképzelés is hangsúlyosan szerepel. - olvasható a kerület honlapján lévő közleményben.

A most elkészült Budapesti Mobilitási Terv (BMT) a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedést helyezi előtérbe. A tervben szereplő fejlesztések jelenleg eltérő kidolgozottsági fázisban vannak. Amennyiben megvalósulnak 2030-ig bezárólag, a jelenleginél élhetőbb és még inkább ember- és környezetbarát város lehet Budapest. - áll a közleményben.

A Budapesti Mobilitási Terv keretén belül a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi a H5-ös HÉV vonal fejlesztését érintő kormányhatározatok módosítását annak érdekében, hogy a vonal Békásmegyer és a belváros közötti szakaszát metróüzemre alakítsák át, tekintettel a H5-ös HÉV fontosságára, utasforgalmának nagyságára. Az elgondolást az is indokolja, hogy Óbuda közlekedési problémái a várost kettészelő HÉV négy III. kerületi, szintbeli kereszteződésére vezethetők vissza, amelyek akadályozzák a helyi közúti közlekedést.

A közgyűlés arról is döntött, hogy a H5-ös HÉV vonalat, tekintettel annak fontosságára, utasforgalmának nagyságára, 2019. szeptember elsejétől a Főváros M5-ös metróvonalaként hivatkozza és felkéri a Budapesti Közlekedési Központot a szükséges módosítások átvezetésére.

A Budapesti Mobilitási Terv további, III. kerületet is érintő konkrét projektjei az 1-es villamos meghosszabbítása a Bécsi úton, a Vörösvári út – Aranyvölgy szakaszon, a külsővégállomásnál P+R parkoló kialakítása

A fejlesztés következtében az 1-es villamos, valamint a 17, 19, 41-es villamosos közvetlen átszállási kapcsolattal rendelkeznek majd az esztergomi vasútvonallal, a külső végállomásnál intermodális csomópont épül majd, így egy helyen lehet átszállni a vasút, a távolsági buszok és a villamosok között. A Fővárosi Önkormányzat közgyűlése úgy határozott, hogy erre a projektre a 2021-2025 közötti időszakban biztosítanak forrást.

A Pacsirtamező utcán 1981-i járt villamos, akkor a vonalat felszámolták, és az Óbudai lakótelet, valamint belső-óbudai térséget buszok szolgálják ki mind a mai napig. A Pacsirtamező utcai villamos vonal létesítésével és a budai villamoshálózatba integrálásával az Óbudán élők közlekedési kapcsolatai jelentősen javulhatnak.

Aquincum Duna-híd építése - A projekt a Körvasút-menti körút kiépítésének része, melynek az első, 10-es út – M3 autópálya közötti szakasza szerepel a BMT projekt-elképzelései között.

A Budapesti Mobilitási Terv Óbuda-Békásmegyer vonatkozásában is értelmezhető általános fejlesztési elemei

Meglévő kerékpárutak az új műszaki előírásoknak megfelelő átépítése, felújítása, valamint a kerékpárút hálózat bővítése, illetve az úthálózat kerékpáros-barát fejlesztése

A Budapesti Mobilitási Terv egyik fontos alapelve, hogy minden útfelújításnál javítani kell a kerékpáros közlekedés körülményein.

HÉV járműpark megújítása

Menetrendszerű vízi közlekedés fejlesztése, további BKK megállóhelyek kialakításával

Forgalomcsillapított és korlátozott forgalmú zónák kialakítása

Zajvédő falak létesítése

A programban szerepelnek már eldöntött projektek és megvalósításra javasolt fejlesztési elképzelések is, melyek még részletes kidolgozásra és tervezésre várnak. A projektek döntő többségéhez pillanatnyilag még nincs forrás rendelve, a BMT a közlekedési fejlesztések irányait jelöli ki és értékeli az egyes projektelemeket különböző környezeti szempontok és hatások alapján.

A Budapesti Mobilitási Terv projekteleminek tervezése a következő években zajlik majd. Bús Balázs polgármester Óbuda-Békásmegyer érdekeinek megfelelő és hatékony érvényesítése érdekében munkacsoportot hozott létre, mivel a BMT elemei számos ponton érintik a III. kerültet.

Forrás: obuda.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok