loader
Magyar Judit – „A városnak nincsen hiteltartozása”

Magyar Judit – „A városnak nincsen hiteltartozása”

Nagy hatással voltak városunk költségvetésére a pandémia által előidézett bevételkiesések, többletkiadások, valamint a kormányzati elvonások. Magyar Judit, a Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság elnöke a Szentendre és Vidéke kérésére elemezte a város jelenlegi pénzügyi helyzetét.

A koronavírus járvány alakulása szükségessé tette, hogy a februárban elfogadott városi költségvetés módosításáról döntsön a Képviselő-testület július 15-ei rendkívüli ülésén. Magyar Judit nyilatkozatában az áll, hogy a kormány 105 millió forint gépjárműadót vont el a várostól. Tavasszal a parkolás ingyenessé tétele miatt több mint 70 millió forint parkolási díjtól, a vendéglátással foglalkozó vállalkozások közterülethasználati díjának elengedése miatt pedig további 13 millió forinttól esett el az önkormányzat. Polgármesteri döntés alapján április 1. és június 30. között szüneteltették a helyi vállalkozások bérleti díjfizetését, ez újabb 22 millió forint kiesést jelentett. A vírus elleni védekezéshez beszerzett eszközök 29,5 millióba kerültek. A bizottsági elnök szerint még koránt sincs vége a járvány miatt keletkező kiadásoknak, a kormánytól erre nem kaptak támogatást.

A jelentős mértékű bevételkiesés és az átütemezett adóbevallási határidők miatt a július 15-i testületi ülésen arról döntöttek, hogy a korábbi évek folyószámla hitelkeretét 500 millióról 1 milliárd forintra bővítik, hogy garantálható legyen a város gazdálkodásának kiegyensúlyozottsága. Magyar Judit elmondta, hogy az eddig felhasznált összeget maradéktalanul visszatérítettek, szeptember 30-ig 1,1 millió forint kamatot fizettek be a banknak. Kiemelte, hogy idén már nem tervezik a hitelkeretet igénybe venni, és hogy a városnak nincs hiteltartozása.

2020-ban nem tudták elindítani a kampányukban egyik fő vállalásként szerepeltetett városrészi költségvetési programot, de már kijelölték a városrészi körzeteket, melyek többnyire megegyeznek a 10 választókörzettel. A 2019-es építményadó-bevételek felét, körülbelül 200 millió forintot fordítanak jövőre erre a célra, a városrészekben az egyes körzetekből befolyt összegek arányában. A 2. számú választókörzet képviselője szerint Pannóniatelepen és környékén ez az összeg 26 millió forint lesz.

A kialakult helyzet idén nem tette lehetővé az önkormányzat több nagyobb beruházását. Magyar Judit még nem tudja, jövőre milyenek lesznek a feltételek, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több tőkét hozzanak a városba. Fülöp Zsolt polgármester is aláírta azt a kezdeményezést, hogy az Európai Unió 2500 milliárdos válságkezelési csomagjának feléről közvetlenül az önkormányzatok rendelkezhessenek. A városvezetés kalkulációi alapján ez több mint 3,2 milliárd forint támogatást jelentene Szentendrének. Ezen felül a Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság szeptemberi ülésén már napirenden voltak bevételnövelő és forrásbevonást célzó intézkedések bevezetései, mondta el a szevinek a Bizottság elnöke.

A városvezetés által végzett szigorú adóbehajtásnak az az oka, hogy az önkormányzat finanszírozni tudja azokat a feladatokat, melyeket nem az állam szabott ki rá (például uszodaüzemeltetés). Ezeket a feladatokat leginkább a városban élő magánszemélyek, vállalkozások befizetett adóiból hajtják végre. Október 26-ig több mint 2 milliárd forintnyi összeg folyt be ebből a forrásból, nyilatkozta a képviselő asszony. Véleménye szerint, ha a kormány felfüggesztené az iparűzési adót – amely jelenleg a legnagyobb adóbevételi forrásuk -, az önkormányzatok képtelenek lennének tovább működni.

„Az adóhátralékok behajtása nem az a terület, ahol szociális, vagy méltányossági szempontokat figyelembe lehet venni. Törvények és rendeletek szigorúan szabályozzák, hogy mit kell tenni” – olvasható Magyar Judit nyilatkozatában. A 2019-es évben a nem megfelelő behajtás eredményeként 300 millió forint adóhátralék halmozódott fel.

Magyar Judit arról is beszámolt, hogy a közösségi médiából sokszor rosszindulatú megjegyzések érkeznek arra vonatkozóan, hogy a városvezetés egyes ügyeket a járványhelyzet nehézségeivel indokol. Felhívta a figyelmet, hogy a kormány júniustól novemberig tartó enyhítései ellenére a járvány gazdasági hatásai csak ezután fognak igazán megmutatkozni, ez pedig befolyásolni fogja a működést és a döntéshozatalt. A jövő évi költségvetés meghatározásakor a kötelező feladatok ellátása és a túlélés lesz a legfontosabb, elsődleges lesz a dolgozók és az intézmények megtartása. Még nem tudja megjósolni, milyen fejlesztésekre, beruházásokra adódik lehetőség a következő évben, de a vezetéssel együtt igyekeznek megfelelni a szentendreieknek.

 

 

forrás: szentendre.hu / Szentendre és Vidéke 2020/17. szám

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok