loader
Közlemény a szentendrei halottasház helyszíni szemléjének tapasztalatairól

Közlemény a szentendrei halottasház helyszíni szemléjének tapasztalatairól

Ahogy arról korábban beszámoltunk Fülöp Zsolt polgármester helyszíni szemlét tartott ma délelőtt a szentendrei halottasházban, melyről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tett közzé közösségi oldalán kegyeletsértő videót. A város honlapján megjelent közlemény szerint, a bejárás résztvevőit már nem az a kép fogadta, ami a több nappal ezelőtt feltöltött videón látható.
A népegészségügyi hivatal képviselője a nyilvántartás alapján megállapította, hogy az ott lévő elhunytak egyike sem COVID-betegségben halt meg. - olvasható a cikkben.

A helyszíni szemlén részt vettek: Fülöp Zsolt polgármester, Vincze Viktória a Polgármesteri Hivatal munkatársa, Jámbor Ferenc a városi rendészet vezetője, dr. Győri Csilla megbízott tisztifőorvos és Erdélyi Mitro Katalin, a halottasház működési felügyeletét ellátó Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársai, valamint Simon Zsolt, a temetőt üzemeltető cég vezetője.

A szentendre.hun megjelent közleményben azt írják, hogy jegyzőkönyvben rögzítették a tapasztaltakat, melyek szerint:
A halottasházban a szemle során 10 elhunyt volt, nem kegyeletsértő módon elhelyezve.
Az épület nem volt zárva, amire az üzemeltető elmondta, hogy amikor a munkatársaik ott vannak, nem mindig zárják az ajtót.
Az épületen nem jelezi tábla, hogy halottasház.
A halottasházban több, nem rendeltetésszerű tárgyat tároltak, pl. gázpalackot.
A halottasház két helyiségből áll, az egyik helyiségben két elhunyt volt, de a hűtő meghibásodott.
A másik helyiségben nyolc elhunyt volt. Hét elhunytat lezárt koporsóban helyeztek el, egyet külön elhelyezve egy nyitott koporsóban.
A nyilvántartások áttekintése során kiderült, hogy adminisztratív mulasztás miatt nem állapítható meg egyértelműen a holttestek beérkezésének és elszállításának időpontja.
A helyszíni szemle során megérkeztek az Országos Rendőrkapitányság munkatársai is, akik a videó kapcsán rémhírterjesztés, és félelemkeltés miatt indítottak nyomozást.
A rendőrség az után a személy után nyomoz, aki a videót készítette.
2017-ben tartott ellenőrzést a temetőben az erre illetékes szerv, a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, ám, az akkor kifogásolt hiányosságok pótlását azóta sem ellenőrizték újra.
Ugyan kegyeletsértő módon elhelyezett elhunyt nem volt a halottasházban, de megállapították, hogy a körülményeken mindenképpen javítani kell.
Az üzemeltetőnek 8 napon belül be kell nyújtania a kifogásolt állapotok rendezéséről szóló intézkedési tervet. Ebben le kell írniuk, hogy oldják meg a lehető leghamarabb a helyiség feliratozását, zárhatóságát, a meghibásodott hűtő javítását, plusz hűtő beszerzését, elkülönített polcok kialakítását a koporsóknak.
Mindezek ellenőrzésére 2021. február 1-én bejárást tartanak az illetékesek.
A szentendrei önkormányzat azonnali hatállyal, szigorúan felülvizsgálja az üzemeltetővel kötött szerződést.

A közleményben kitérnek arra is, hogy Fülöp Zsolt polgármester kijelentette, az önkormányzat nem csak jogi kategória szerint fogja értelmezni a kegyeletsértés fogalmát. Ugyan a bejárás során már nem azt tapasztalták, ami a videóban látható, de az üzemeltetőnek innentől kezdve nem csupán a törvényben foglaltaknak kell megfelelnie, a jogi minimumot teljesítve. Ezen túlmenően, az önkormányzat azt is elvárja, s ezt ellenőrizni is fogja, hogy az elhunytak testével azok emberi méltóságát megőrizve bánjanak. Például a kötelezően kialakítandó polcrendszerrel, aminek használatával semmiképpen nem lehet majd egymásra tenni a koporsókat.

Forrás: szentendre.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok