loader
Közel másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé

Közel másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé

Az év elejétől közel másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé. Illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások, a cégeknek ingyenes lesz a korábban még 10 ezer forintba kerülő adóügyi méltányossági kérelem, nem kell illetéket fizetni a közös háztartásban élésről, az életvitelszerű helyben lakásról, az élettársi kapcsolatról vagy például a telephely alkalmasságáról szóló igazolás kiállításáért, a birtokvédelmi eljárásért vagy a kereskedelmi tevékenység bejelentésért sem. 

Ezek mellett több elsőfokú közigazgatási hatósági eljárásért fizetendő, speciális illetéktétel is megszűnt.

Főszabály szerint az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások nem esnek már illetékkötelezettség alá.  Az ügyintézés is gyorsabbá, és az állam oldalán egyszerűbbé válik.

A januártól hatályba lépett változás révén nemcsak az általános, háromezer forintos illeték szűnt meg, hanem több elsőfokú közigazgatási hatósági eljárásért fizetendő, speciális illetéktétel is. Azaz már nem kell eljárási illetéket fizetni az elsőfokú építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárásokért, illetve a közigazgatási eljárásban kiállított, nem díjköteles másolatokért, kivonatokért sem.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok