loader
Korszerűsítik a belváros vízelvezetését

Korszerűsítik a belváros vízelvezetését

Sikeres közbeszerzési pályázat után elindul a belváros csapadékvíz elvezetési rendszerének fejlesztése. Erről határozott Fülöp Zsolt polgármester november 26-án, miután megtárgyalta a kérdést a képviselőkkel.

A belvárosi vízelvezető hálózat problémáival régóta küzd a város. Nagyobb csapadékmennyiségnél az eső- és szennyvíz elárasztja Szentendre utcáit és az épületeket, ami súlyos anyagi és egészségügyi kockázatot jelent.

A szentendrei önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert 2018-ban a Pest Megyei Önkormányzat pályázatán. A projekt eredeti költségbecslése 470 millió forint volt 2017-ben, azonban ez valószínűleg már akkor is alulárazott volt. Eredménytelenül zárult a vízelvezetési rendszer korszerűsítésére kiírt pályázat 2019 őszén és 2020 januárjában. Tavaly egy cég sem jelentkezett, idén pedig a város részéről nem volt keret a beruházásra, ugyanis a legolcsóbb ajánlat is 900 millió forint volt.

Az idén szeptemberben újból kiírt közbeszerzési eljárásra érkezett legkedvezőbb ajánlat bruttó 681 639 698 Ft volt. A vízelvezető rendszer állapotát minél hamarabb helyre kell hozni, így Fülöp Zsolt a képviselők véleményét is figyelembe véve lezárta a tendert, melyet a Colas Alterra Építőipari Zrt. nyert meg. A beruházás fedezetének biztosítása nagy hatással lesz a jövő évi költségvetésre, főként a járványhelyzet által kialakult forráshiány miatt. A körülbelül 381 millió forint hiányzó tőkét az önkormányzat ingatlaneladásból és kormányengedélyhez kötött, hosszú lejáratú hitelből tudja finanszírozni.

A közbeszerzési eljárás lezárása értelmében jövőre elindulhat a kivitelezés. A tervek szerint a projekt a Belváros – Bogdányi utca – Szamárhegy – Művész-telep környéki vízgyűjtőterületet fogja érinteni.

 

forrás: szentendre.hu

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok