loader
Kézigránát, gépkarabély, pisztoly:  katonák gyakorlatoztak az Izbégi lőtéren

Kézigránát, gépkarabély, pisztoly: katonák gyakorlatoztak az Izbégi lőtéren

A kézigránát, a gépkarabély és a pisztoly gyakorlati használatával ismerkedhettek meg a katonák szerdán az Izbégi lő-és gyakorlótéren. Az oktatást az „Acélkocka” altisztképzési rendszer keretén belül tartották meg a közel kétszáz katona számára.

Több mint kétszáz katona kezdte el az Acélkocka alapkiképzést, mostanra több tízen leszereltek különböző okok miatt, de a legtöbbjük eljutott az éles lőgyakorlatok tárgyig. A két fegyvernem mellett egy harmadikat is kipróbálhattak a katonák. Először csak gyakorlógránátokat dobáltak a helyszínen, majd ezután élesben robbantottak a domboldal mögött.

 

„Alapvetően az alapkiképzés elejétől már a rendre, a fegyelemre, az önbizalomra neveljük a katonákat, hiszen ez mind nagyon fontos a lőgyakorlatok végrehajtása során, majd később a robbantás foglalkozásoknál is.” – Ezt mondta a TV Szentendre stábjának Varga Csaba István főtörzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia kiképzőaltisztje.

 

Egy katonai évfolyamnak csak egyetlen napja van arra, hogy próbára tegye tudását gyakorlatban is.

 

„Itt mindent, amit előzőleg elméleti anyagokon keresztül átvettünk gyakorlatba ültetjük, és ez egy rendkívül jó élmény.” – Így vélekedett Tóth Endre, közkatona.

 

Az Acélkocka alapkiképzésén tanuló katonáknak rendfokozati jelzésük nincs, a Magyar Honvédséggel hároméves szerződést kötöttek, amelynek aláírását követően kiképzendő legénységi állományba kerültek.

A kiképzési terv szerint a katonák október másodikán honvéd esküt tesznek. Ezzel lezárják az alapkiképzési időszakot. Majd egy hetes szünet után elkezdik a tizenkét hetes altisztképzést. Az első öt-hat hétben a katonai alapokat sajátítják el, majd egy éles váltás következik: már nem a parancsok teljesítése, hanem a vezetői képességek kerülnek előtérbe.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok