loader
Kéktúrázás napja a Pilisi Parkerdőben

Kéktúrázás napja a Pilisi Parkerdőben

Október 10-én volt a Kéktúrázás napja, melyet a Pilisi Parkerdőben – alkalomhoz illően – a túraútvonal bejárásával ünnepeltek meg. A TV Budakalász stúdiójában Mészáros Péter, a Parkerdő szóvivője volt a vendégünk.

Az 1930-as években hozták létre az Országos Kéktúrát, amely Hollóházától Írottkőig vezet végig hazánk kulturális, történelmi és természeti értékein. 1168 kilométeres hosszából 113 a Pilisi Parkerdő területén található. Az turistaút ezen szakasza Gerecsénél lép be a térségbe és a Pilisen, valamint a Budai-hegységen keresztülhaladva Visegrádnál hagyja el azt. Október 10-én az útvonal három különböző szakaszára invitálták az érdeklődőket túrázni. Több mint 150 résztvevővel indultak el. GPS készülékeknek köszönhetően online is követhető volt, hogy merre járnak a csoportok.

A túrázóknak szerencséjük volt az időjárással, de a következő napokban sok csapadék esett le a területre. Mészáros Péter szerint, a klímaváltozás hatására az éves csapadékeloszlás egyre egyenetlenebb. Idén egy száraz tavaszt követően Medárd napja meghozta a 40 napos esőt, és most, októberben is több napon át esernyővel kellett járnunk. Ennek következtében megteltek az erdei patakok és víztározók. A hatalmas mennyiségű esővizet az erdők talaja nem mindig tudja teljes mértékben felvenni. A szóvivő azt javasolja, hogy ezekben a napokban ne kiránduljunk például a Rám-szakadék, a Dera-szurdok és a Holdvilág-árok környékén, ugyanis ezeken a helyeken csúszós, nehezen járható lehet a terep.

Az idén Budapesten megrendezett, a globális felmelegedés problémáival foglalkozó Climate Summit klímakonferencián a Pilisi Parkerdő is képviseltette magát, ugyanis a szervezetnek szívügye az éghajlatváltozás kérdése. Egyik küldetése, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a meglévő zöldterületek fenntartásának és bővítésének nagy jelentősége van a klímacélok elérésében. Alapvető szerepük azonban a térségben élők jólétének védelme is. A járványhelyzetben ez különösen lényeges. Kikapcsolódás céljából most az eddigiekhez képest is többen tesznek sétákat az erdőkben. A Pilisi Parkerdő jelenleg évi 25 millió látogatási alkalmat számlál, így a körülbelül 1000 kilométernyi túraútvonal legkedveltebb célpontjai kezdenek telítetté válni.

A Mészáros Péterrel készített interjút megtalálják az alábbi linken, ahol a szóvivő az erdőkben mostanában fellelhető gyümölcsökről és gombákról, valamint a Pilisi Parkerdő Zrt. által létrehozott Madar László emlékérem idei díjazottjáról is beszélt.

http://www.szentendre.media.hu/tv-budakalasz/videok/kozter/tv-budakalasz-kozter-meszaros-peter-2020-10-21

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok