loader
„Hiedelmek a mindennapjainkban”

„Hiedelmek a mindennapjainkban”

Hiedelmek a mindennapjainkban” címmel hallgathatták meg az érdeklődők Dr. Csányi Vilmos professzor előadását szerda este, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban. A biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései.

„Az ember azért emelkedett ki az állatok közül, mert képes lett gondolatait társainak a nyelv segítségével kommunikálni.”- mondja Dr. Csányi Vilmos professzor. Fontosak a hiedelmek az emberi gondolkodás során, ezek alapján épülnek a közösségek. A hiedelmek megerősítések alapján születnek hosszú idők alatt.

A hiedelmek felismerhető együttesekbe sorolhatók, és csak azokat fogadjuk el a valóság leírására, amelyek együttesét már ismerjük. Ezek a babonák egyéni tapasztalatok alapján születnek, de mindig egy közösség szentesíti, és segíti elő a terjedését. 

Vajon miért tartanak az emberek a 13-as számtól? - Egyes feltételezések szerint a Bibliának köszönhetően jelent meg a 13-as, mint vészjósoló szám az európai kultúrkörben, rossz események miatt. Akárhonnan is ered a félelmünk a 13-as számtól, az köztudott, hogy sok hotelben és felhőkarcolóban a 13. emelet hiányzik.

A modern világ is a hiedelmeken alapszik. Mindennapi életünkben apró gyakorlatias hiedelmek segítenek, de komoly hiedelemrendszerek is kiépülnek, amelyek belső hierarchiájuk révén elrendezik számunkra a világ dolgait. 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok