loader
Helyi Operatív Törzs – Intézmények helyzete a vírus második hullámában

Helyi Operatív Törzs – Intézmények helyzete a vírus második hullámában

A Helyi Operatív Törzs (HOPT) legutóbbi ülésén a szentendrei intézmények vezetői arról számoltak be, hogyan oldják meg a kieső munkatársak okozta problémákat és a járvány elleni védekezésben felmerülő aktuális feladatokat.

Dr. Szoltsányi Gábor háziorvos véleménye szerint a betegek egyre fegyelmezettebbek. A szakemberek koronavírusos tünetek esetén telefonon nyújtanak segítséget a pácienseknek. Már csak a legindokoltabb esetekben rendelik el a mintavételt, az eredményekre akár egy hetet is várni kell. Az influenzaoltás utánpótlása nagyon csekély, háziorvosi praxisonként várhatóan öt darab vakcinára lehet számítani.

Szentendre Egészségügyi Intézményeiben továbbra is működik az egynapos sebészeti ellátás. A védekezéshez szükséges eszközök az egészségügyi dolgozók rendelkezésére állnak. Jelenleg hat munkatársuk vonult önkéntes karanténba. A rendelőt naponta átlagosan mintegy ezer ember látogatja. Ennek ellenére a védekezés hatékonynak mondható, hiszen csak egy fertőzött van a dolgozók között.

Az önkormányzati intézményeknél még kezelhető a hiányzó munkatársak miatt kialakult helyzet. Az intézményvezetők átszervezésekkel, csoportösszevonásokkal oldják meg a munkaerőproblémákat.

A bölcsődékben, óvodákban és iskolákban sajnos egyre gyakoribb, hogy a COVID miatt karanténban lévő szülők nem tájékoztatják az intézmény vezetőjét arról, hogy a gyermek távollétének oka az esetleges fertőzöttség.

A Gondozási Központban működik a nyugdíjas klub. Jellemző, hogy a házi gondozásban lévőket koronavírus teszt nélkül küldik haza a kórházból, így ilyen esetben kérik, hogy a beteget hozzátartozója lássa el, ha erre van lehetőség.

A Szentendrei Kulturális Központ eseményeinek nagy része az online térbe helyeződik át. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Advent Szentendrén programsorozatot digitálisan tartják meg november 29. és január 10. között. A Barlang jazzklubokkal és már koncertekkel, a Szentendrei Teátrum online színházi rendezvényekkel, a P’Art mozi pedig filmvetítésekkel, filmklubokkal várja az érdeklődőket.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban nem áll le a kölcsönzés. Online rendelésre a kollégák összekészítik a könyvcsomagot, és szabadtéren adják át a kölcsönzőnek. A Püspökmajori Klubkönyvtárban ez a módszer várhatóan november 23-a után kerül bevezetésre.

A piacon továbbra is kötelező a maszkviselés. Az üzemeltető TDM (Turisztikai Desztinációs Menedzsment) gumikesztyűt osztott az árusoknak, és kézfertőtlenítő állványt is kihelyezett. Vasárnaponként lakossági bolhapiacot szerveznek a helyi kézművesek bevonásával, valamint jótékonysági gyűjtést is terveznek.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság munkatársai folyamatosan ellenőrzik a védelmi szabályok betartását, a megfelelő maszkviselést, és fertőtlenítik az intézményeket. Három özöngenerátorukkal jelenleg 700 m2 területet képesek fertőtleníteni.

A Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt-nél nincs jelentős létszámhiány a közétkeztetésben. Gumikesztyűhöz nehezen jutnak hozzá, ezeket egyre nehezebb beszerezni. A vezérigazgató szerint szükség lehet a szigorúbb járványügyi intézkedési csomag bevezetése.

 

forrás: szentendre.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok