loader
Február elsejéig maradnak a korlátozások

Február elsejéig maradnak a korlátozások

A kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban ismertette a legújabb intézkedéseket.

Az Operatív Törzsben kezdte a pénteki napot a miniszterelnök, aki elmondta 42 549 egészségügyben dolgozót oltottak már be. Kezdetben nagy volt a fenntartás, de ez folyamatosan csökken, így már az idősotthonok oltása is megkezdődhetett, a hétvégén pedig minden 150 feletti otthonban megkezdődik az oltás. A lakók 80%-a vállalja az oltást, a dolgozók közül kevesen, ezért arra kéri őket a miniszterelnök, hogy vállalják az oltást. Elmondta, ő is beoltatja magát, amikor az oltási tervben sorra kerül.

Az országba 80 ezer embernek elegendő vakcina érkezett, ami kevés, ezért az Operatív Törzs február elsejéig meghosszabbította a jelenleg is fennálló korlátozásokat.

Orbán Viktor elmondta, a középiskolákban marad az online oktatás és az éjszakai kijárási tilalom. A kiszámíthatóság legalább olyan fontos, mint a hatékonyság, nem szeretnénk rángatni a szabályokat – fogalmazott. Majd hozzátette: legyen egy eredményt hozó sikeresnek mutató korlátozási rend és amíg nincs elegendő vakcina ezeket a kereteket tartsuk fent, és erre rendezkedjünk be.

A miniszterelnök közölte: kórházban 5297 embert kezelnek, lélegeztetőgépen 372 ember van, 2907 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, 115-en haltak meg. Most már csak karnyújtásnyira van a győzelem, a végső győzelem - mondta a vakcinával kapcsolatban hozzátette: inkább szerezni kell, mint sem várni.

Nem könnyű, mert van olyan ország ahol sokat gyártanak de nem engedik ki az országból, amíg a sajátjaikat be nem oltják – fogalmazott a kormányfő. Az uniós vakcinabeszerzés szerinte nagyon lassú, ezért tárgyal az ország Izraellel, Oroszországgal és Kínával.

A foglalkoztatási adatokkal kapcsolatban elmondta, az elvesztett munkahelyek száma 26 ezer, és majdnem 4,5 millió ember dolgozik.A miniszterelnök szerint nagyon kevés olyan ország van, amely 4,5 millió munkahelyből 26 ezret veszített el. Nem csak visszaállítjuk a munkahelyek számát, hanem többet fogunk teremteni, mint amennyit a vírus tönkretett - mondta.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok