loader
Fakivágással védik a Bükkös-patakárvízvédelmi gátját

Fakivágással védik a Bükkös-patakárvízvédelmi gátját

Hazai Attila, Szentendre város főkertésze tájékoztatása szerint augusztus 26-án az Apor-híd és a Duna korzó közötti szakaszon, a Bükkös-patak mentén kivágják az árvízvédelmi szempontból veszélyesnek ítélt fákat. 

A Közép-Duna Völgyi Vízügyi Igazgatósággal együttműködve született meg az árvízvédelmi gát védelmére irányuló döntés. Az elmúlt években sajnos jelentős mértékben megszaporodtak a Bükkös-patak nagyvízi medrében a különféle fák, cserjék. Alapesetben elegendő a gát évente két alkalommal történő kaszálása, hogy a sarjak ne tudjanak kifejlődni, de a jelenlegi helyzetet csak a fák kivágásával lehet kezelni. A kivágásra jelölt fák nem telepítettek, többnyire magról keltek, némelyikük invazív faj. A főkertész kiemelte, hogy a kikövezett patakmeder mellett nőtt fákat nem “bántják”, csak és kizárólag a gát oldalából kinőtt, védműre veszélyes fákat, cserjéket távolítják el.

Sajnos a kivágásra ítélt fák statikailag csökkentik a gát védelmét, ami elsőrendű árvízvédelmi mű, így a feladat halaszthatatlan és elkerülhetetlen.

 

Forrás: Szentendre.hu

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok