loader
EuroVelo6 - Átadták az új, 5,6 kilométeres szakaszt!

EuroVelo6 - Átadták az új, 5,6 kilométeres szakaszt!

Elkészült a Budapestet Szentendrével összekötő 5,6 kilométeres szakasz az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút részeként. A pénteki sajtótájékoztatón jelen volt Schanda Tamás miniszterhelyettes, Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Hadházy Sándor országgyűlési képviselő, valamint Nyul Zoltán a NIF Zrt vezérigazgató-helyettese.

Kerékpárral érkezett a sajtótájékoztató helyszínére Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. elkészült az az 5,6 kilométeres kerékpáros útszakasz, ami Szentendrét köti össze Budapesttel. A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. /NIF/ beruházásában, uniós és hazai forrásból valósult meg. A fejlesztés a környezetvédelem, a természeti értékek megóvása érdekében is nagy jelentőséggel bír. A projekt sajtótájékoztatóját pénteken délelőtt tartották Budakalászhoz közel. Az átadóünnepségen beszédet mondott Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, aki kiemelte, hogy a koronavírus-járvány második szakaszában az aktív mozgás fontos szerepet kell hogy kapjon a hétköznapokban is, amihez a most átadott útszakasz is hozzájárul.

Nem ért véget a munka azzal 5,6 kilométeres szakasz átadásával, amit hivatalosan a mai naptól használhatnak a biciklisek. Fontos a térség bekapcsolása a nemzetközi kerékpárútba, a turizmus, a gazdaság élénkítése szempontjából. - Ezt mondta stábunknak a térség országgyűlési képviselője, Hadházy Sándor.

A Szentendrei-sziget északi részén Kisoroszi és Dunabogdány között megépül majd a kerékpáros híd, aminek déli becsatlakozása 2020 elején hiúsult meg Szentendre és Szigetmonostor között. 2,5 milliárd forint Európai Uniós támogatástól esett el év elején a Szentendre, amiatt, hogy nem sikerült megegyezni a város jelenlegi vezetésével a beruházónak.

A pénteken átadott szakasz egy része Natura 2000 védettséget élvező ártéri erdőben vezet, ahol a meglévő kerékpárutat korszerűsítették. A nyomvonal az egészségmegőrzés szempontjából is fontos, különösen most a koronavírus-járvány második szakaszában. – Hangsúlyozta ki Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

Eltérő az 5,6 kilométeren a kerékpárút burkolata, a projekt több mint 800 millió forintból valósult meg. A tervezésnél oda kellett figyelni az ártéri szakaszra, ami a Duna áradásakor nem használható. 

Hamarosan elkezdődhet az újabb egyeztetés sorozat az EuroVelo6 kerékpáros nyomvonal tovább építéséről, hogy újabb települések váljanak kétkeréken biztonságosan megközelíthetővé a Dunakanyarban. – Mondta stábunknak Révész Máriusz Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

 

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok