loader
Elhunyt Szabó Ferencné, Budakalász díszpolgára

Elhunyt Szabó Ferencné, Budakalász díszpolgára

2021. január 6-án, életének 77. évében elhunyt Szabó Ferencné, Schmidt Erzsébet Arany János-díjas tanítónő, néptáncpedagógus, a Lenvirág Együttes alapítója, Budakalász díszpolgára.

Erzsi néni a Lenvirág Együttest 1972-ben alapította meg az akkori budakalászi általános iskolában, a mai Kalász Suliban. A kezdetben saját örömforrásként szolgáló szakkör hamarosan elindult a hírnév útján is, és mára örökös aranyokleveles táncegyüttessé vált, melynek hagyományőrző, sőt hagyományszeretet ébresztő tevékenysége megkerülhetetlen értéket képvisel nem csak Budakalászon, de általánosságban is. Öregbítve városunk hírnevét a nagyvilágban (szerepeltek Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Olaszországban, Görögországban, Lengyelországban, de Ciprusra és Kanadába is eljutottak), az együttes tagjai mára erős közös gyökerekkel rendelkező, összeforrott közösséget alkotnak, őrizve a tánckultúra egy kivételes szegmensét.

Nálam nem elsősorban a tánc és a technikai tudás volt fontos, hanem a népművészetet alázattal, kellő azonosulással közvetíteni úgy, hogy a gyermeki kedvesség, a gyermeki tisztaság, a falusi gyermekek természetes egyszerűsége áradjon a táncból, nem az önmegmutogatás, és nem a kifelé mutogató bravúr

– vallotta Schmidt Erzsébet.

Akik ismerték, olyan embernek látták, aki körül mindig forrt és izzott a levegő. Mindig új és új terveket szőtt. nem állhatta a szürkeséget és a középszert, azt, ami „langyos”. Mindig a legjobbra törekedett, a kiválóra, a nagyszerűre – a világszínvonalra. Nem volt hétköznapi ember. Szeme előtt a néptánc és a folklór hagyományainak felkutatása, megtanulása-megtanítása és népszerűsítése, s ez előbbi mellett nem utolsó sorban a Budakalászon élő német és szerb nemzetiség népdal- népzene- és néptánckincsének ápolása lebegett.

Generációk nőttek fel a keze alatt, olyan pedagógusszemélyiség volt, akit nem kelet elfelejteni. Tanított, nevelt, utat mutatott.

„Felkarolta a gyengébb képességű vagy hátrányos helyzetű gyerekeket, kiemelte a tehetségeseket. Szülőtől, diáktól a maximumot várta el, de nagyon értékelte a teljesítményt. Megbecsült mindenkit az utcaseprőtől a miniszterig, aki a saját területén becsülettel teljesített. Nem csak pedagógus volt, de nagybetűs EMBER is.” – írta róla egy ismerőse, s még aki kevéssé ismerte, az is tudja, mindig mindenkihez volt jó szava, mosolya a gyermekek számára.

Emlékére 2021. január 8-án, pénteken délelőtt 11 órakor gyászmise lesz a Szent Kereszt Felmagasztalása templomban (2011 Budakalász, Ady E.út 1.), ahol búcsút vehet tőle, aki ismerte és szerette.

Szabó Ferencné Schmidt Erzsébetet Budakalász Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Isten nyugosztalja!

Forrás, kép: budakalasz.hu

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok