loader
Elhunyt Kátai Ferenc

Elhunyt Kátai Ferenc

Ma tette közzé a város, hogy elhunyt Kátai Ferenc helytörténész. A napokban vesztette el a település azt az embert, aki sokat tudott Budakalász múltjáról, aki a szívén viselte a város sorsát. 

Béres Sándor „Szása”, barát és pályatárs idézi életútját, valamint az ő búcsúgondolatait tolmácsoljuk. - Írta Budakalász hivatalos közösségi oldala.

„Feri 1949-ben született Karcagon. Történelem és régészet iránti érdeklődése fiatal korától meghatározta életét. Budapestre költözése után számos jelentős ásatáson vett részt, dolgozott a Budai Vár és a Fonyódi Vár feltárásain, ott volt a híres Herkules-Villa mozaikjának felfedezésekor is. Budakalásziként történelemkutató szenvedélye mit sem csökkent, 1977 tavaszán a Kálvária-dombon véletlen bolygatás után megtalálta az árpád-kori temetőt és elindította azt a kutatómunkát, melynek eredményeként előkerültek Budakalász középkori templomának maradványai. 1978-ban Kovács Györgynével beazonosították az első budakalászi őskőkori lelőhelyet. E két történet nyomán született meg az 1994-ben megjelent „Megszólalnak a kövek” című könyve. Kutató munka mellett a rendszerváltás éveiben szerkesztette a Kalász újságot, 2006-ig dolgozott a Művelődési Ház könyvtárában, 2012 és 2016 között szerkesztette és üzemeltette a Budakalász Értékei elektronikus folyóiratot. 2003 augusztusában megkapta a Budakalászért Emlékérem kitüntetést. Óriási lelkesedéssel vetette bele magát a Budakalász monográfia élőkészítésébe és bár akkor nem jelent meg, mindvégig reménykedett befejezésében. Utolsó éveit nyugdíjasként a Jászságban, szülőhelyéhez közel töltötte, további terveinek megvalósítását korai eltávozása szakította félbe.” 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok