loader
Elérte maximális kapacitását a 11-es út

Elérte maximális kapacitását a 11-es út

A TV Szentendre stúdiójában Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője beszélt a 11-es főút problémáiról.

A Szentendrére és a környező településekre költözők nagy tömege miatt az elmúlt 5-6 évben a 11-es út forgalma megduplázódott, és a mai napig is dinamikusan nő – árulta el a televíziónézőknek Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztályvezetője. Esztergom és Budapest között ez a legkézenfekvőbb útvonal a Dunakanyarban élők és az itt közlekedők számára. Napi 70 000 áthaladó járművel ez Magyarország legzsúfoltabb főútja. Az autópálya szintű forgalom eredményeként kitolódtak a reggeli és délutáni csúcsidőszakok, és jó időben hétvégén is bedugulnak a sávok. A folyamatos dugók, a lépésben araszolgatás a vezetőket is idegesebbé és türelmetlenebbé teszi. Ilyenkor a sofőrök gyakran figyelmen kívül hagyják a közlekedési szabályokat, az így történő balesetek pedig újabb torlódásokat okoznak.

A 11-es út elérte maximális kapacitását. A szentendrei szakaszon kerülőutak kijelölése is akadályba ütközik, ugyanis az autótömegnek a csendes, élhető lakóövezetek szenvednék kárát. A nagy terhelés hatására egyenetlen burkolat teljes körű felújítást igényelne. Erről a háttérben már folynak az egyeztetések, de Pécsi Norbert Sándor szerint drasztikus változásra nem lehet számítani. A Budapesti Műszaki Egyetem közreműködésével jelenleg is folytatnak forgalomszámlálást. A projekt alapjául fog szolgálni egy forgalmi modellezésnek, melynek segítségével a szakemberek kidolgozhatnak módszereket az út terhelésének enyhítésére.

Szentendrén a 11-es és a rá közvetlenül becsatlakozó országos utak állami, a többi út önkormányzati kezelés alatt áll. A Magyar Közút Zrt. folyamatosan végez karbantartási munkálatokat a főúton, jó hír, hogy nagyobb ütőkátyú nem található a burkolaton. Még a tél beállta előtt tervben van a kerékpáros nyom és egyéb útburkolati jelek újrafestése, hogy azok jól láthatók legyenek a romló látási viszonyok mellett is. A közlekedési táblákat is rendszeresen ellenőrzik, a károsodott darabokat újakra cserélik. Mindemellett a lakosság bejelentéseit is felülvizsgálják, ezeket a www.kozut.hu oldalán, az E-Ügyfélszolgálat menüpont alatt várják.

Az évszakváltással kapcsolatban és a nagy forgalom elkerülése érdekében Pécsi Norbert Sándor azt javasolja az autósoknak, hogy előre tervezzék meg az útvonalat, kövessék az időjárás előrejelzéseket és a korlátozásokat. Az ezzel kapcsolatos aktuális információkért a www.utinform.hu oldalát érdemes figyelni.

A teljes interjút az alábbi linken tekinthetik meg, ahol a kommunikációs osztályvezető a kerékpárosok helyzetéről is beszél.

http://www.szentendre.media.hu/tv-szentendre/videok/a-het-embere/a-het-embere-pecsi-norbert-tv-szentendre-2020-10-19

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok