loader
A lazítások ellenére marad a veszélyhelyzet Budakalászon

A lazítások ellenére marad a veszélyhelyzet Budakalászon

 

A hétvégén jelent meg a kormány védelmi intézkedéseinek következő üteméről szóló rendelete, amelyben a kijárási korlátozások lazításának következő fázisa szerepel. Az intézkedéscsomag most már Pest megyére és a fővárosra is kiterjed. A jövőben főváros mindig két hét késéssel követi majd a vidéket a további enyhítések tekintetében.

Budakalászon az óvatos feloldások jegyében az önkormányzati hatáskörben hagyott bölcsődékben és óvodákban már május 4-től elindulhatott az egységes ügyelet az egészséges gyermek számára, az iskolák újranyitásáról azonban még nincs szó.

Nyitnak játszótereink is, az Omszk parkban lévő azonban várhatóan csak a hét második felében, ott jelenleg is folyik az ütéscsillapító feltöltés megújítása. Kihasználva a kényszerű zárást, az elmúlt hetekben az önkormányzat munkatársai kisebb-nagyobb javításokat, cseréket hajtottak végre, például a Rigó téri játszótér kútját és egy rugós játékot is megjavítottak, de megújult a Faluház játszótere is. Egyes munkák még folyamatban vannak ugyan, de számos újdonság várja a gyermekeket és kísérőiket.

A kormányrendelet értelmében enyhítésre készülnek a budakalászi egyházi közösségek is, így május 18-tól újra megtartják az istentiszteleteket és miséket, amelyekhez az önkormányzat alkoholos kézfertőtlenítőt biztosít számukra.

A Napvirág Idősek Otthonában továbbra is folyamatosan és maradéktalanul betartják a bentlakásos intézmények COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos minisztériumi rendeletben megfogalmazott feladatait. Megbetegedés továbbra sincs, a kormányrendelet értelmében azonban az idősek otthonában a kijárási korlátozás, illetve a látogatási tilalom változatlanul fennmarad, ezekben a kérdésekben az intézményvezetőnek nincs hatásköre.

A Faluház munkatársai egyeztetnek a programszervezőkkel, ezt követően alakítják ki a következő időszakban már biztonsággal látogatható programok és foglalkozások rendjét. Ezzel együtt a Diszpécser Központ továbbra is fogadja a hívásokat és elektronikus üzeneteket, valamint az Idősek Klubja működésében sem lesz egyelőre változás. Bármilyen módosításról azonnal hírt adunk.

Hétfőtől a következő szabályok léptek érvényben a fővárosban is:

- Az egy háztartásban élők kivételével az egymás közötti védőtávolságot meg kell tartani.
- Üzletben, tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése továbbra is kötelező.
- A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak.
- Valamennyi bolt kinyithat, de a 65 éven felüliek továbbra is 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat, a 65 éven aluliak pedig az ezen kívüli időszakban.
- A vendéglátóhelyeken, éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, büfékben, presszókban a kerthelyiségben, illetve a teraszon már lehet tartózkodni.
- A strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok és az állatkert kinyithat.
- Istentiszteletek és misék megtarthatóak, polgári házasságkötés és temetés szintén.
- Az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos. Az iskolák egyelőre zárva maradnak.
- A piacok nyitvatartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.

 

Forrás: budakalasz.hu
Kép: pixabay.com

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok