loader
Megújulva várja a nyitást a BKV szentendrei múzeuma

Megújulva várja a nyitást a BKV szentendrei múzeuma

Bár a múzeumok még országszerte zárva tartanak, mi már nagyon készülünk a nyitásra: elkezdtük 1992-ben létrehozott kiállításunk megújítását. - Tette közzé a BKV Zrt. közleményében.

Mint írták, "A több lépcsőben megújuló tárlat Budapest közösségi közlekedésének történetén kalauzolja végig a látogatókat – a kezdetektől egészen napjainkig. Új közlekedéstörténeti kiállításunk – amelynek ismertetőit a turisták kedvéért angolul is feltüntettük – kiemelt figyelmet szentel a BKV immár több mint fél évszázados történetének."

Elsőként éppen a BKV múltját, korszakait, főbb járműtípusait, közlekedéstörténeti eseményeit ismertető kiállításrész készült el. A főváros arculatát a hetvenes-nyolcvanas években meghatározó BKV-s Ikarusokon, Ganz-villamosokon kívül azonban olyan különleges közlekedési eszközök múltjába is bepillantást enged, mint a 150 éves Sikló és az 50 éves Libegő. A szintén 50 éves budapesti metróközlekedésről sem feledkeztek meg! Az új tárlat az utastájékoztatás, vagy éppen a jegyértékesítés kalauzoktól jegyértékesítő automatákig tartó történetét is feleleveníti.

Az 1914-ben épített, egykori BHÉV-kocsiszín ma már műemléki épület, az itt létrehozott múzeum, – amely öt kiállítóteremmel, bemutatócsarnokkal, szabadtéri kiállító területtel várja a közlekedés iránt érdeklődőket – jövőre lesz 30 éves. Az új kiállítás képi világát és információgazdagságát természetesen továbbra is kiegészítik majd a nosztalgiát ébresztő századfordulós, békebeli villamosok és egyéb patinás közlekedési eszközök.  Az országos gyűjtőkörű muzeális gyűjtemény udvari, szabadtéri sínein megtalálhatóak többi között a BHÉV egykori járművei is, vagy éppen más, olyan unikumnak számító ipartörténeti emlék, mint a Ganz-Hunslet metrószerelvény motorkocsijának prototípusa, a pécsi pótkocsiból épített sínhálózatmérő, vagy a  Mukiból épített síncsiszoló.

"Minden titkot azonban nem árulunk el, meghagyjuk a felfedezés örömét azoknak, akik a nyitás után ellátogatnak Szentendrére, a BKV Városi Tömegközlekedési Múzeumába." 

 

Forrás: BKV Zrt.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok