loader
73 év terhe - megemlékezés

73 év terhe - megemlékezés

Megemlékezéssel zárult a múlt hét. A 73 évvel ezelőtti, budakalászi kitelepítésre emlékeztek a Kalász Suli Általános Iskola diákjai pénteken, majd vasárnap a Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület és a Budakalászi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai és az érintett családok. Szentmisével, beszéddel és zenével hívták fel a figyelmet a szervezők arra a döntésre, aminek hatására életek, családok szakadtak ketté.

73 év terhét hordozzák azok a családok, akinek tagjai arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonukat. Budakalász HÉV-megállótól Békásmegyerig álltak a szerelvények, hogy az ismeretlenbe vigyék azokat, akik a népszámlálásnál valamelyik nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. Pénteken a Kalász Suli Általános Iskola diákjai emlékeztek a kitelepítési emlékműnél. Nem volt nehéz a szerepek kiosztása, szívesen vállalták a hetedikesek, hogy részt vegyenek abban a műsorban, ami áltál jobban megismerhetik a város történelmének egy részét. A diákok a családi történeteken keresztül is jól ismerik a kitelepítés fájdalmát.

Imádsággal kezdődött a vasárnapi megemlékezés a Szent Kereszt Felmagasztalása Templomban. Minden évben feleleveníti a Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület és Önkormányzat a 73 évvel ezelőtti kitelepítés eseményeit, hogy az utókor ne feledjen, hanem tanuljon a múltból. "Mély sebet hagyott Budakalászon az az intézkedés, aminek következtében a település lakosságának egy részét kitelepítették, addigi otthonából" – mondta  a város polgármestere. Rogán László hozzátette, "nem szabad felejteni, emlékeznünk kell, együtt kell éreznünk az érintettekkel". Imádságra szólított minden jelenlévőt, Kelemen László plébános, aki a fohászt követően a megemlékezésen is együtt volt az érintettekkel. 

Egy szál virággal, főhajtással tisztelegtek a megemlékezők 2019-ben is, hogy a kitelepítés fájdalmai soha ne merüljenek feledésbe.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok