loader
Új, korszerű járművel dolgozhat a Pest megyei kutató-mentő szolgálat

Új, korszerű járművel dolgozhat a Pest megyei kutató-mentő szolgálat

Bemutatták a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat új, egyedileg épített, kutatás-mentési feladatokra tervezett és különleges eszközökkel felszerelt mentőkocsiját. A múlt heti eseményre a szentendrei székhelyű kutatómentők „régóta elkötelezett együttműködő partnereként” a város vezetése is meghívót kapott.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Magyarország egyik legismertebb mentőcsapataként évente mintegy 150 esetben vesz részt speciális felszereléssel, szakemberekkel és mentőkutyákkal emberek felkutatásában és mentésében, káresetek felszámolásában, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte. Dolgoznak eltűnt személyek felkutatásában, gázrobbanások, épületomlások, természeti csapások, árvizek, repülőgép-balesetek, vonatszerencsétlenségek, földrengések, cunamik, földcsuszamlások során, mentettek például a devecseri vörösiszap-katasztrófánál vagy a Hableány tragédiájánál is.

A szolgálat eddig használt terepjáró mentőautója kiöregedett, a szigorú jogszabályi követelmények miatt már nem volt használható, ezért pótolni kellett. A Mészáros Csoporttal együttműködve a Takarékbank 25 millió forintos támogatást nyújtott a szolgálatot fenntartó alapítványnak a Magyarországon egyedülálló, új jármű beszerzésére és felszerelésére.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat alapítványának elnöke, Balázs László november 24-én, a gépkocsi bemutatóján egyéb kötelezettsége miatt nem tudott jelen lenni a szentendrei eseményen, de kérésünkre elmondta, hogy mit érdemes tudni a kutatás-mentésre tervezett Volkswagen Crafter típusú gépkocsiról.
– A mikrobuszban van egy hatszemélyes kabin a kutató-mentő csoport szállítására, mögötte egy redőnyös málha-, rakodótér. A málhatér az általunk kért kutatás-mentésre alkalmas eszközökkel van felszerelve, ilyenek a búvárfelszerelés, a magas vagy mélységi kutatás-mentéshez szükséges kötélfelszerelés. Van egy nagyon korszerű kutatókamera is, amit épületek összeomlásánál vagy kutak vizsgálatánál tudunk használni, ha áldozatok után kutatunk – ismertette Balázs László. – A felszerelések között egy sokoldalú, professzionális drón is található, amivel jól felderíthetők azok a területek, ahol kutatást-mentést kell végeznünk. A kocsi rendelkezik egy mentőautó felszereltségének megfelelő, életmentésre is alkalmas eszköztárral.

FOTÓ: Bellai László

forrás: szentendre.hu

Címkék

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok