loader
"Pest megye továbbra is biztonságos." - hangzott el a Pest Megyei RFK évértékelőjén

"Pest megye továbbra is biztonságos." - hangzott el a Pest Megyei RFK évértékelőjén

Az előző évben elvégzett, és az idei esztendőre kitűzött rendőri feladatokról tartott számvetést Pest megye rendőrfőkapitánya.

Dr. Nagy László r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos köszönetét és nagyrabecsülését fejezte ki a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság teljes személyi állományának a szolgálatteljesítés színvonaláért, a társszervezetekkel, az önkormányzatokkal, a polgárőrséggel, a civil szervezetekkel és az oktatási intézményekkel való együttműködésért. Kiemelte az ügyészi és bírói szervezetekkel napi szinten tartott kapcsolat gördülékenységét és zavartalanságát.

A főkapitány hangsúlyozta, hogy a megyében nem jelentkezett közbiztonsági deficit, összességében nem romlott a bűnügyi helyzet, Pest megye továbbra is biztonságos. A közterületi szolgálat reagáló képességét jó színvonalúra értékelte. A tábornok kitért arra is, hogy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az előző évet tartozás nélkül zárta, 30 napon túli adósságállomány nem volt.

Az ország legnépesebb megyéjében az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma – tavaly a megye 13 rendőrkapitánysága közül nyolcban. Ráckevén a 2018. évi 1192-ről 434-re esett vissza a bűncselekmények száma. Dunakeszin 32,9%-os (1206-ról 809-re), Budaörsön 29,4%-os (1645-ről 1162-re), Szigetszenmiklóson 21,2%-os, Nagykátán 19,4%-os, Érden 11,8%-os, Cegléden 9,6%-os, Monoron 3,4%-os volt a csökkenés. A 2018-as adathoz képest Szentendrén 0,1%-kal, Dabason 0,6%-kal, Nagykőrösön 2,4%-kal emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma. A Gödöllői és Váci rendőrkapitányságon mért növekedés oka egy-egy olyan büntetőeljárás volt, mely több ezer önálló ügyet generált.

A megyében a felderítési eredményesség tavaly 8,1%-kal emelkedett az előző esztendőhöz képest (41-ről 49,1%-ra).

A kiemelten kezelt bűncselekmények (emberölés, testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, embercsempészés, garázdaság, önbíráskodás, kábítószerrel kapcsolatos terjesztői tevékenység, lopás, rablás, kifosztás, zsarolás, rongálás, orgazdaság, jármű önkényes elvétele) száma tavaly 2,9%-kal csökkent.

A rablások száma 22,9%-kal, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 4,5%-kal csökkent. Tavaly öt emberölés vált ismertté, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai minden gyilkosság gyanúsítottját elfogták.

A főkapitány a 2020. évre kiemelt jelentőségű célként határozta meg a lakossággal, az ügyészséggel, a bírósággal, a civil szervezetekkel, és minden együttműködővel való kapcsolat megőrzését, szorosabbá tételét. Fő feladatként határozta meg:

  • a kiegyensúlyozott, kiszámítható munkakörnyezet, és
  • a közlekedési eredmények javítását,
  • a közterületen elkövetett jogsértések csökkentését,
  • az országos jelentőségű rendezvények (Giro d’Italia, Forma-1 futam, EURO 2020 Labdarúgó-Európa-bajnokság, eucharisztikus világkongresszus) rendőri biztosításának eredményes végrehajtását,
  • az állomány megtartását célzó, az elvándorlást megakadályozó intézkedések megvalósítását,
  • a határvédelem és a mélységi ellenőrzés biztosítását.

Forrás: police.hu

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok