loader
Felhívás a passzív biztonsági eszközök használatára

Felhívás a passzív biztonsági eszközök használatára

A biztonsági öv igazoltan életmentő eszköz, még lassú haladási sebességgel bekövetkező ütközések esetén is védi életünket, testi épségünket. Mindezeken túl az öv használata nélkül az olyan más passzív védelmi megoldások, mint például a légzsák sem fejtik ki kedvező hatásukat, sőt, akár súlyos, vagy szélsőséges esetben akár halálos sérüléseket is okozhatnak. (A biztonsági öv használatának elmulasztása egyike a közutak legfőbb gyilkosainak – az Európai Bizottság szóhasználatában!) - Írta tájékoztatójában a Szentendrei Rendőrkapitányság.

A három pontos biztonsági övet egyes szakértők egyenesen az emberiség történetének legfontosabb biztonságtechnikai fejlesztésének tartják. Vitathatatlan, hogy a biztonsági öv a mai napig az autók legelterjedtebb és legfontosabb biztonsági, utasvédelmi berendezése, s minden más – jármű belterében alkalmazott – passzív biztonsági megoldás alapja (mint pl. a légzsák, övfeszítő stb.).

A biztonsági öv a passzív biztonsági eszközök családjába tartozik, mely jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében jelentkezik.

A szakemberek úgy tartják, hogy közúti baleset bekövetkezése esetén általában három, egymástól jól elkülöníthető ütközés valósul meg. Az első akkor következik be, amikor a balesetben érintett jármű egy másik járműnek, ill. szilárd tárgynak ütközik (pl. fának, kerítésnek, egyéb műtárgynak). Ezt követően kerül sor a második ütközésre, amikor a gépjármű utasterében tartózkodó személy(ek) teste hirtelen és nagy erővel előrelendül, s övhasználat hiányában valamely testrészük a műszerfalnak, kormánynak, szélvédőnek, üléstámlának stb. ütődik. A harmadik ütközés során az emberi belső szervek nekiütődnek a bordáknak, egyéb csontoknak, vagy éppen más belső szerveknek.

A fentiek alapján a biztonsági öv – mint passzív védelmi eszköz – a másodikként leírt ütközés hatásaitól védi meg a használóit.

Kép forrása: internet

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok