loader
Az őszi-téli átállásra hívja fel az autósok figyelmét Gulyás Anita rendőr alezredes

Az őszi-téli átállásra hívja fel az autósok figyelmét Gulyás Anita rendőr alezredes

Az enyhébb szeptemberi időjárás után október közepe felé azt tapasztalhatjuk, hogy több a csapadék, rövidebbek a nappalok és romlanak a látási viszonyok az utakon. Gulyás Anita, a Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának rendőr alezredese „A Hét Embere” stúdiójában számolt be arról, mire kell figyelniük a közlekedőknek a változó körülmények mellett a balesetek megelőzése érdekében.

Elérkezett az ősz, ez pedig az utakon is változásokat hoz. Az iskola miatt megnövekedett forgalom kihívások elé állíthatja a sofőröket. A Szentendrei Rendőrkapitányság tanévkezdési akciója arra hívta fel a lakosok figyelmét, hogy reggelente induljanak el hamarabb, és legyenek felkészültek, amikor gyermeküket kiteszik az iskolánál. Gulyás Anita szerint az akció sikeres volt, és az emberek közreműködésével a tanév eleje gördülékenyen lezajlott.

Az évszakváltás az útviszonyok megváltozásával is jár, a vezetés ebben az időszakban az autósok részéről fokozott figyelmet igényel. Gyakran jelent problémát az utakon a követési távolság be nem tartása, ez ősszel sincs másként. A sofőrök túlbecsülik a távolságokat és gépkocsijuk képességeit, a nyárhoz képest az új körülmények mellett viszont nehezebb lefékezni a járműveket.

Kiemelt veszélyforrást jelentenek az erdőkön keresztül vezető közutak, melyek a lehulló, nyirkos falevelek és a reggeli dér miatt csúszóssá válhatnak. Az elmúlt egy hónapban fokozottan jellemző, hogy vadelütéssel kapcsolatban kap bejelentést a rendőrség. A rendőr alezredes óvatosságra int, különös tekintettel a 11-es főútra, Szentendre és Budakalász, valamint Tahitótfalu és Dunabogdány közötti szakaszra. Javasolja a vezetőknek az autóra felszerelhető vadriasztó használatát, és a megengedett sebességnél lassabban való közlekedést. Vadelütés esetén a rendőrséget kell értesíteni, azonban anyagi kár esetén a biztosító nem fizet, mindenki a saját anyagi kárát állja.

Már most el kell kezdeni a felkészülést a téli szezonra is. Gulyás Anita ajánlása szerint érdemes október végén, legkésőbb november elején téli gumira váltani, illetve gondoskodni arról, hogy legyen időpontunk a gumisnál. Meg kell vizsgálni továbbá az ablaktörlőket, a fűtőberendezés állapotát az ablakok gyors párátlanítása érdekében és a világítórendszert, hiszen ebben az időszakban hosszabb ideig kell használni a fényszórókat.

Nem csak az autósoknak kell alkalmazkodniuk a megváltozott körülményekhez. A gyalogosok, mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevői szintén veszélyeknek vannak kitéve. Az alezredes szerint a láthatósági mellény viselete bár nem kötelező lakott területen belül, de hozzájárulhat ahhoz, hogy láthatóvá tegyük magunkat. Segíthet egyéb ruházaton kívüli láthatósági eszköz használata is. Kerülni kell a teljesen fekete öltözéket, főként a kora reggeli és az esti órákban.

Gulyás Anita külön felhívja a figyelmet az ittas vezetés kerülésére. A zéró tolerancia értelmében vezetés előtt és közben tilos alkoholt fogyasztani, sokan azonban nem veszik komolyan ezt a szabályt. Egy átbulizott este után 24 óráig még nem ajánlott autót vezetni. Aki ezt mégis megteszi, annak számolnia kell a következményekkel, ami legrosszabb esetben a jogosítvány megvonása is lehet.

Az alezredessel folytatott teljes beszélgetés az őszi-téli átállásról az alábbi linken tekinthető meg.

http://www.szentendre.media.hu/tv-szentendre/videok/a-het-embere/a-het-embere-gulyas-anita-tv-szentendre-2020-10-12

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok