loader
Mézes reggeli a Kalász Suliban!

Mézes reggeli a Kalász Suliban!

A mézfogyasztás népszerűsítése a célja annak a kezdeményezésnek, ami a "Mézes reggeli" nevet kapta. A programot az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárminisztérium is támogatjt. Idén a Kalász Suli Általános Iskola is csatlakozott az eseményhez.

"Mindegyiket szeretem!" Ezt válaszolta Petra arra a kérdésre, hogy melyik fajta mézet szereti a legjobban. Minden alsótagozatos diák részt vett a Kalász Suli Általános Iskola mézes reggelijén, amit minden évben országszerte november közepén tartanak meg. Az interaktív órán a gyerekek a lép, a sejtek építésével, a méhek feladataival és a méhkirálynővel is megismerkedhettek. Wagner Anikó méhész, őstermelő a szakember felszerelését, védőöltözetét is elvitte a diákoknak az interaktív órára. 

Kevés mézet fogyasztanak a magyarok az Európai Unió többi tagállamához képest, pedig sok értékes tápanyag van benne, a szakértő szerint. A város iskolájában egy budakalászi méhész tartott előadást a diákoknak.

A méz édes ízét a nem kristályosodó gyümölcscukor adja. Azt, hogy milyen zamatú lesz, azok az illóolajok határozzák meg, melyeket a különféle virágok nektárjai adnak, amit a méhek összegyűjtöttek. A méz lehet folyékony, vagy szilárd, részben kristályos. Emellett színe, íze is függ az alapanyagként használt nektártól, vagy mézharmattól.

Mindegy, hogy vegyes, repce, akác, virág, napraforgó vagy hárs méz, a lényeg, hogy fogyasszuk. Ezt tanácsolja a szakember nem csak a gyerekeknek, hanem mindenkinek.

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok