loader
Diabétesz Világnap - Sok résztvevő a Praxisközösség programján!

Diabétesz Világnap - Sok résztvevő a Praxisközösség programján!

Nem a szénhidrátbeviteltől függ az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség. Ugyanannyira fontos a teljes energiabevitel a mozgás és egyéb élettani tényezők, valamint a jelenleg ismeretlen hatások is, ezért nem gyógyítható a cukorbetegség. A cukorbetegség jól kezelhető, de élethosszig kell kontrollálni. Ez jellemző azokra is, akiknél a cukorbetegség 2-es típusát diagnosztizálták.  "Diabétesz a családban" ezzel a címmel rendeztek egészségnapot múlt héten, Budakalászon, a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtárban. Az esemény délután 4 órakor kezdődött, amelyet Gerőcs Katalin a Szentendre és Vidéke Praxis Közösség projektvezető nyitott meg.

A rendezvényen Miháldy Kinga dietetikus a Szentendre és Vidéke Praxis Közösség tagja is jelen volt és a diabétesz diétáról tartott előadást, emellett az általa gyümölcsökből készített smoothie-kat is meg lehetett kóstolni, ami fontos kiegészítője az egészséges táplálkozásnak. Dr. Gál Katalin budakalászi háziorvos, belgyógyász a cukorbetegség szövődményeiről tartott előadást. 

A világon a 2-es típusú cukorbetegek száma drámaian növekszik. Az összes cukorbeteg 90%-a a 2-es típusú betegségben szenved, a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt. 

A diabétesz, szív- és érrendszeri betegségekhez, vaksághoz, veseelégtelenséghez, végtagamputációkhoz és halálhoz vezethet. A diabétesz előfordulása minden korosztályban növekszik, egyes államokban már jelenleg is a lakosság 10-12 százalékát érinti. A WHO becslése szerint 2014-ben világszerte 422 millió felnőtt cukorbeteg élt. A diabétesz járványszerű terjedése szorosan összefügg olyan egyre erősödő tendenciákkal, mint a túlsúly és az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzet, így elsősorban a megfelelő életmóddal tudjuk megelőzni a betegség kialakulását.

 

Kommentek

Legutóbbi hírek

Friss videók, hanganyagok